sopp_1.jpg

Alt om sopp

 

Oppbevaring
Den lagres mørkt og luftig. Papirpose er velegnet (aldri i plast) og kjølig (0-2 °C).

Næringsinnhold
Soppen er rik på B-vitamin og mineralene jern, kalium og selen.

Sopparter
Under finner du forskjellige sopparter

Fåresopp

Kvalitet
Soppen er hvit til svakt gul, ofte med store flak med bitte små porer under. Kjøttet er fast. Fåresopp er viltvoksende i Norge.

Bruksområder
Fåresopp er en typisk blandingssopp som går godt sammen med de fleste sopparter i stuinger, supper etc.

Kantarell

Kvalitet
Fargen på både hatt og stilk er eggeplommegul. På store sopper er hatten traktformet med bølget kant. Ribbene/foldene under hatten vokser et stykke ned på stilken. Konsistensen er fast. Smaken er behagelig og litt krydret med pepperlignende ettersmak. Den er viltvoksende i Norge og vanligste voksested er i mose.

Bruksområder
Kantareller er en meget god sopp som brukes gjerne alene som et garnityr, men kan også blandes inn i en soppblanding, den kan stues, lage suppe på, brukes i terriner, wokes og hermetiseres. Smaker best når den er stekt.


Portobello

Kvalitet
Portobello importeres fra Holland. Den er egentlig en stor og moden aromasopp. Det er en stor og flat brun sopp med mørkebrune skiver som har en fast konsistens og smaken er litt nøtteaktig.

Oppbevaring
Portobello er meget holdbar dersom den blir oppbevart mørkt, luftig og kjølig.

Bruksområder
Kan grilles hel eller kuttes i biter og stekes. Den fylles med f.eks risotto og gratineres. Den er svært god hvis du baker den i ovn, gjerne med litt rosmarin eller en annen urt, og marineres etterpå. Du kan lage suppe på den, soppterriner, wokes og stues.


Shiitake

Kvalitet
Shiitake er en eksotisk gjest fra Kina, Korea og Japan som dyrkes på eiketre etter en mer enn tusen år gammel oppskrift. Shiitake er en velduftende og raffinert sopp som kjennetegnes av en fin og mild soppsmak. Den bør ha jevn farge og være fri for misfarging eller tydelige klemskader. Små snitt i hatten har ingen betydning.

Oppbevaring
Shiitake har noe lengre holdbarhet enn de fleste andre sopptyper.

Næringsinnhold
Den inneholder svært mye B-vitamin og har god innvirkning på kolesterolnivået. I Asia omtales den som et styrkemiddel for et langt liv, hjertemedisin og som et middel mot kreft.

Bruksområder
Shiitake er en meget god sopp som egner seg best som stekt, men som kan brukes til det meste. Soppen er god i soppblandinger, i saus, i suppe.


Sjampinjong

Kvalitet

Sjampinjong er en skivesopp. Champignon betyr sopp på fransk. Det finnes hvit og brun sjampinjong og den brune kaller vi ofte aromasopp, nettopp fordi den har noe mer smak enn vanlig hvit sjampinjong. Hvit sjampinjong er den soppen som er lettest tilgjengelig i butikkene, og den er blitt meget populær. De dyrkede sjampinjongene er egne arter som ikke finnes i naturen. Hvit sjampinjong skal være kritthvit med lukket hatt for å kunne betegnes som førsteklasses, selv om den faktisk er best på smak når den er blitt moden, dvs. når hatten åpner seg og skivene kommer til syne.

Bruksområder
Dette er vel den soppen som alle kjenner best, den er veldig god stuet, stekt, i suppe, i saus. Spesielt sjampinjong a la creme er veldig mye brukt. Denne soppen smaker mer jo mørkere den er, så plukk ut de mørke og ikke de hvite.

Steinsopp

Kvalitet

Steinsopp er en rørsopp. Det finnes flere arter, f.eks. rødbrun steinsopp, bleklodden steinsopp og sommersteinsopp. De regnes sammen med traktkantarell som de aller beste matsoppene vi har og den er viltvoksende i Norge. Den kan bli stor, med en hattdiameter på opptil 40 cm, men da er den ikke spiselig lenger. Til mat bør bare unge, små og faste eksemplarer brukes. Større, markfrie sopp kan tørkes. Hatten er mørkebrun. Den har en behagelig lukt og en smak som minner om hasselnøtter. I fuktig vær kan hatten være litt klebrig.

Oppbevaring

Steinsopp egner seg også godt til tørking, som kan gjøres på forskjellige måter: Du kan skjære soppen i skiver og lufttørke den ved å tre skivene på en sytråd og henge dem et tørt og luftig sted, eller legge dem på en rist over en varmekilde. Når den er helt tørr, kan soppen oppbevares i tett lukkede bokser eller glass. Når soppen skal benyttes igjen, bør den ligge og trekke i lunkent vann i 3-6 timer.

Bruksområder
Denne soppen er veldig god i stuinger og soppblandinger, kan bruker i terriner, supper, terte, marinert og sauser. Stekt steinsopp med hvitløk og sjalottløk er fantastisk tilbehør til risotto, pasta og f.eks entrecote.

Traktkantarell

Kvalitet
Traktkantarell er viltvoksende i Norge. Denne arten er mye mindre enn vanlig kantarell. Stilken er tynn, hul og gul. Hatten er brungul og formet som en trakt som går ned i den hule stilken. Den har også riller under hatten. Smaken er meget god, rund og mild. Soppen skal være tørr, men ikke inntørket.

Oppbevaring
Mørkt og luftig i en papirpose er et godt lagringssted (legg den aldri i plast) og la den ha det kjølig (0-2 °C).

Bruksområder
Supper, sauser, stekt, tørket, i wok.

Østerssopp

Kvalitet
Østerssopp er en skivesopp. De selges hele eller oppdelte og regnes av mange som en delikatesse. Den meget fyldige smaken som minner litt om kalvekjøtt og aromaen om valnøtter. Denne arten importeres hovedsakelig fra Nederland og Italia. Flere arter er viltvoksende i Norge. Men som matsopp er blågrå østersopp vanligst hos oss. Den vokser på gamle edelløvtrær som eik, rogn, ask og alm. Hatten er nedbøyd, lysebrun eller gråaktig, og ikke slimete og fri for trykkskader eller inntørking. Skivene bør være lyse og rene.

Bruksområder
Fritert (tempura), stuing, stekt eller i suppe, marinert og syltet.

 

 

potet_1.jpg

Alt om potet

Poteten kommer opprinnelig fra Andesfjellene i Sør-Amerika, der den har vært dyrket helt siden 3.000 år f.kr.

Til Europa kom poteten ca. år. 1550 (Spania) og til Norge ca. år 1750. I Norge ble ikke poteten dyrket i noen mengde før etter nødsårene omkring 1810.

Sesong
Hele året, men de forskjellige sortene har forskjellige sesonger.
 
Næringsinnehold
Spiser du poteter daglig får du dekket ditt C-vitaminbehov. Du er også sikret rikelig tilgang på B-vitaminer, karbohydrater, jern, fiber og stivelse, som gir energi og gjør at du føler deg mett lenge. Poteten inneholder bare 0,1% fett. Spis uskrelte poteter så ofte som mulig da mye av smaken og næringsstoffene sitter i skallet.
 
Bruk
Mos, salater, kaker, gjærbakst, lapskaus, supper, panner, former, gryteretter, m.m.
 
Lagring
Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved en temperatur på 4-8 °C. De får en søtlig smak hvis lagringstemperaturen er lavere, fordi stivelsen blir omdannet til sukker. Blir potetene oppbevart for varmt, blir de fort myke og får groer. Potetene bør ikke utsettes for sollys. Lyset kan føre til grønne flekker som kan inneholde små mengder av giftstoffet solanin. Ikke kjøp poteter for lagring dersom ikke kravene til riktig lagring finnes. Poteter som egner seg best for lagring, er sortene Peik, Troll, Kerrs Pink, Beate og Pimpernell, som er best etter jul. Kjøp dem så sent på høsten som mulig.

Potettyper
I oversikten under finner du forskjellige potettyper.

Beate

Kvalitet
Beate er den sorten vi kjøper mest av i Norge, og som regnes som vår "nasjonalpotet". Den er en høst- og vinterpotet med fast konsistens. (middels melen). Skallet er lyserødt, mens fruktkjøtt er hvit og fast.

Bruksområder
Kokt, potetsalat, stuet, gratinert, gryter, stekte og råstekte. Egner seg godt til råskrelling, i former, bakverk, og i bearbeidet form som pommes frites, potetløv og lignende.

Blå potet

Kvalitet
Blå Kongo og Vitelott er importerte. Fargen på fruktkjøttet er blå, og det blir blålilla ved koking. De er forholdsvis melne. Smaken er nøytral.

Bruksområder
De brukes som mos, og til fyll i bakepotet, og kokes eller stekes i skiver eller båter, gjerne med skrellet på og brukes som grønnsaker. Sammen med andre kokte grønnsaker skapes en flott fargekombinasjon.


Brage

Kvalitet
Brage har rødt skall og gul kjøttfarge. Oval form med rødt skall og lys gul kjøttfarge. Svært god matkvalitet.


Kerrs Pink

Kvalitet
Skallet er rosa med store "øyne", mens fruktkjøttet er hvitt. Kerrs Pink er melen, med løs struktur og mild smak. Kerrs Pink har meget god lagringsevne. Den brukes høst og vinter og er den mest melne poteten vi har.

Bruksområder
Den er svært god til baking, mos, stappe, suppe, gryteretter og lapskaus hvor vi ønsker en jevnet saus. Perfekt til baking av brød, flatbrød, lefse og lompe.


King Edward

Kvalitet
Skallet er lyst med noen rosa flekker. Fruktkjøttet er svakt gult og det er en melen potet. Smaken er meget god.

Bruksområder
Den brukes som mos, bakepotet, i gryteretter, stekt i skiver eller båter. King Edward dyrkes i små mengder i Norge.


Laila

Kvalitet
Skallet er lyserødt og fruktkjøttet lysegult. Laila er en middels melen tidlig potet som er relativt fast i konsistensen. Laila er en sen sommerpotet og en tidlig høstpotet.

Bruksområder
Laila egner seg særlig godt i gryter, supper, ovnsbaking, kokt, gratinert og stuing.


Mandelpotet

Kvalitet
Skallet er gult, fruktkjøttet melent og gult. Mandelpotet regnes som en delikatesse og er velsmakende. Den har meget god lagringsevne.

Bruksområder
Mos, bakt, kokt, poteten som hører til lutefisk, rakefisk og juleribbe, og til bakst.


Ostara og Rutt

Kvalitet
Ostara og Rutt er norske kokefaste poteter. De har dårlig lagringsevne.

Bruksområder
De brukes til lett sommermat, eller nytes alene.


Peik

Kvalitet
Peik har lyserødt skall og svakt gult fruktkjøtt som er en melen potet. Peik er en meget god lagringspotet. Den brukes høst og vinter.

Bruksområder
Den er god kokt, råstekt, til mos, stappe, fløtegratinert og potetsalat.

Pimpernell

Kvalitet
Pimpernell er en melen høst- og vinterpotet. Skallet er rødt, mens fruktkjøttet er gult. Pimpernell har en karakteristisk, kraftig og meget god smak og regnes som den beste lagringspoteten.

Bruksområder
Fin til bakst som lefser og lomper, steking, mos, stappe og i gryteretter, ypperlig til lutefisk og juletorsk.


Ratte "Peat"

Kvalitet
Ratte "Peat" er en fransk delikatessepotet. Den minner om mandelpotet både av form, farge og smak. Den er middels melen og størrelsen er liten. Ratte "Peat" er en utmerket potet å bruke som erstatning for mandelpotet.

Bruksområder
Brukes som mos, bakt, kokt, til lutefisk og rakefisk.


Ringerikspotet

Kvalitet
Ringerikspoteten har god lagringsevne. Den brukes høst og vinter. Ringerikspotet regnes som en delikatessepotet og er meget melen. Størrelsen er liten, skallet rødt og knudret, fruktkjøttet gult og fast.

Bruksområder
Kokt og servert til lutefisk og annen fisk og passer perfekt til den nye juleyndlingen kalkun.


Søtpotet

Søtpoteten kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, mest sannsynlig Peru, hvor den kalles batate. Den er ikke i slekt med potet til tross for navnet. Columbus hadde med seg søtpoteter til Europa. Herfra spredte den seg til andre verdensdeler. I dag dyrkes søtpoteter i alle tropiske strøk. I Mellom-Amerika er søtpotet den vanligste grønnsaken.

Kvalitet
Den har store, avlange knoller. Skallet er lysebrunt eller rødt, kjøttet hvitt eller oransje. Konsistensen minner om poteten, men den er mye søtere. Den kan minne om kålrot, men kan ikke erstatte poteter. Den brukes som grønnsak.

Oppbevaring
Søtpotet oppbevares ved 12-16 °C. Den er svært ømfintlig for kald lagring!

Næringsinnhold
Den har store mengder A- og C-vitaminer samt kalium.

Bruksområder
I Amerika brukes den mest som grønnsak til kalkun. Frityrstekt er den et uvanlig alternativ til pommes frites. Amerikanere bruker den i paier, puddinger og brød.


Tidligpoteter/ nyhøstede/ nypoteter

Kvalitet
Importerte israelske poteter og kyprospoteter er faste poteter. De bør dampkoke eller ristes på varm plate etter at vannet er helt av for at de ikke skal virke vasne. De har god smak. "Nypoteter" er meget næringsrike.

Bruksområder
Smørdampet, kokt i buljong.


Troll

Kvalitet
Skallet er rødt, mens fruktkjøttet er lysegult. Troll er en melen potet med middels fast struktur og kraftig smak. Det er en god lagringspotet.

Bruksområder
Bakt, gryteretter og gratenger. Passer godt til bakst, som lefser og lomper.

Oliven_1.jpg

Om oliven

Oliven er en av vår planets eldste og mest ettertraktede nyttevekster.

Selv om historien er mer enn 5000 år gammel og produksjonen er på mer enn 1.000.000 tonn, er det først i den senere tid vi nordmenn har fått med oss olivenens varierte bruksområder, dens smaksrikdom og gode innvirkning på helsa vår.

Det finnes mange muligheter, her er de vanligste: matogmer.no.

Byens-kjøttmester_sort_ORIGINAL-logo.png

 

 

hverdagsokonomi_logo.jpg

Vi_kan_fisk_72.jpg

Trumf