Porsjonsanslag for fisk og skalldyr

Litt enklere å planlegge innkjøp.

1_Mari-Svenningsen_skalldyr.jpg

  • Hodekappet, sløyd eller i skiver
    300-400 g pr. person
     
  • Fiskefilet
    200-250 g pr. person
     
  • Fisk med hode og innmat
    400-450 g pr. person
     
  • Lutefisk
    0,5 - 1 kg pr. person
  • Reker med skall
    400-500 g pr. person
     
  • Blåskjell
    400-500 g pr. person
     
  • Krabbe
    1 stk på 500 g pr. person
     
  • Hummer
    1 stk på 500 g pr. person

Hvilken fisk til hvilken tid?

1_Mari_Svenningsen_1.jpg

  • Breiflabb
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: Fet
     
  • Gjedde
    Sesong: Vinter og vår
    Fettinnhold: Mager
     
  • Hvitting (bleike, blege)
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 0,4%
     
  • Hyse (kolje)
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 0,3%
     
  • Kveite (hellefisk, helleflyndre, storkveite)
    Sesong: April - desember
    Fettinnhold: 6%
     
  • Lagesild (lågåsild, høstsild, lakesild, stinte, vemme)
    Sesong: Høst
    Fettinnhold: Mager
     
  • Laks
     
    • Oppdrettslaks
      Sesong: Hele året
      Fettinnhold: 6%
       
    • Villaks
      Sesong: Varierende fredningsbestemmelser begrenser fiskesesongen.
      Fettinnhold: 6%
       
  • Lyr
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 0,6%
     
  • Makrell (Pir = småmakrell)
    Sesong: April - november
    Fettinnhold: I mai - juni ca. 5%, i juli-september ca. 20
     
  • Rødspette (gullflyndre)
    Sesong: Juli - desember; fredet mars - mai/juni
    Fettinnhold: 2,1%
     
  • Røye (røyr, gautefisk, gib, roe, bleik, kolmunn, stilk, vassrør)
    Sesong: Hele året, best om sommeren
    Fettinnhold: Mellomfet
     
  • Sei (småsei = pale)
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 0,7%
     
  • Sik (risling, skadd)
    Sesong: Best vår og sommer
    Fettinnhold: Mellomfet
  • Sild
     
    • Vintersild
      Sesong: Januar - mars
      Fettinnhold: 10 - 20%
       
    • Feitsild
      Sesong: Juli - desember
      Fettinnhold: 16 - 20%
       
    • Fjordsild
      Sesong: Sommeren
      Fettinnhold: 18 - 25%
       
    • Nordsjøsild
      Sesong: Januar - mars
      Fettinnhold: Ca 10%
       
  • Smørflyndre
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 3,5%
     
  • Steinbit (havkatt)
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 2,7%
     
  • Torsk (skrei)
     
    • Lofottorsk og møretorsk
      Sesong: Januar - april.
      Fettinnhold: 0,3%
       
    • Loddetorsk (vårtorsk)
      Sesong: April - juni.
      Fettinnhold: 0,3%
       
    • Annen torsk
      Sesong: Hele året
      Fettinnhold: 0,3%
       
  • Uer (rødfisk)
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 3,5%
     
  • Ørret (aure)
     
    • Oppdrettsørret
      Sesong: hele året
      Fettinnhold: 3%
       
    • Villørret
      Sesong: Mai - september
      Fettinnhold: 3%
       
  • Åbor (abbor, skjebbe, tryte)
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: Mager
     
  • Ål
    Sesong: Høst
    Fettinnhold: 28%

Hvilke skalldyr til hvilken tid?

Under finner du informasjon om skalldyr og når de er på sitt beste.

1_Aina-C.-Hole_gj.porsoner_.jpg

  • Blåskjell
    Sesong: September - april/mai
     
  • Ferskvannskreps
    Sesong: Ferskvannskreps kan fiskes fra begynnelsen av august og til april, men vanligvis slutter fisket allerede i oktober.
    Fettinnhold: 0,9%
     
  • Hjerteskjell
    Sesong: Mai - august
     
  • Hummer
    Sesong: Oktober - desember, varierende fredningsbestemmelser.
    Fettinnhold: 1,9%
     
  • Kamskjell
    Sesong: Hele året
  • Krabbe (taskekrabbe, høvring, paletorsk)
    Sesong: September - november
    Fettinnhold: 3,4%
     
  • O-skjell (rødskjell, agnskjell)
    Sesong: September - april/mai
     
  • Reker
    Sesong: Hele året
    Fettinnhold: 1,2%
     
  • Sjøkreps
    Sesong: September - november
    Fettinnhold: 0,9%
     
  • Østers
    Sesong: Oktober - april

Byens-kjøttmester_sort_ORIGINAL-logo.png

 

 

hverdagsokonomi_logo.jpg

Vi_kan_fisk_72.jpg

Trumf