Alt om ost

Ost er et melkeprodukt som i utgangspunktet er laget av melk, løpe og melkesyrebakterier.

Forskjeller i produksjonsprosessen og etterbehandlinger har ført til omlag 5 000 forskjellige sorter ost i verden. Det er en svært gammel matvare hvor dens opprinnelse går tilbake til forhistorisk tid. Det er ingen avgjørende bevis som indikerer hvor osteproduksjon har sin begynnelse, verken iEuropaSentral-Asia eller i Midtøsten, men praksisen hadde spredt seg til Europa før romersk tid, i henhold til Plinius den eldre, og var blitt en forfinet foretak ved den tid da Romerriket etablerte seg. Det er derimot funnet levninger av ost i dagens Polen som synes å være 7500 år gammelt. Det er funnet rester av melkefett i skår fra de karene som oldtidens polakker samlet melka i. Dette er de hittil eldste tegn på osteproduksjon, ifølge en artikkel i tidsskriftet Nature.

Kilde: Wikipedia

 

Her kan du orientere deg litt om våre vanligste oster og deres bruksområder

  • Brie - bløt og modnet hvitmuggost
    Smak: Frisk og syrlig.
    Fettinnhold: 33%
    Bruksområde: Dessert, pålegg, ostefat, stekt/fritert med bær/syltetøy.
     
  • Brunost - myse tilsatt melk og fløte
     
    • Gudbrandsdalsost - tilsatt 10% geitemelk, resten er kumelk
      Smak: Ren, svakt syrlig og søt.
      Fettinnhold: 27-29%
      Bruksområde: Pålegg, matlaging.
       
    • Fløtemysost - laget av kumelk
      Smak: Mildere enn annen brunost.
      Fettinnhold: 27-29%
      Bruksområde: Pålegg, matlaging.
       
    • Ekte geitost - laget av geitmelk
      Smak: Syrlig, søt og karakteristisk.
      Fettinnhold: 27-29%
      Bruksområde: Pålegg, matlaging.
       
  • Camembert - hvitmuggost
    Smak: Mild og syrlig.
    Fettinnhold: 25%
    Bruksområde: Dessert, snacks, ostefat, stekt/fritert med bær/syltetøy.
     
  • Cheddar
    Smak: Aromatisk og friskt syrlig.
    Fettinnhold: 32%
    Bruksområde: Pålegg, salater, matlaging, for eksempel pizza, paier og andre varme retter.
     
  • Cottage Cheese - fersk kornet ostemasse som er tilsatt litt fløte og salt
    Fettinnhold: 4%
    Bruksområde: Pålegg/salater sammen med tomater/bær/frukt, desserter, ostekake.
     
  • Crème Chérie - bløt smelteost
    Smak: Mild i to smaksvarianter: kirsebær og valnøtt.
    Fettinnhold: 31%
    Bruksområde: Dessert, ostefat, snacks, snitter/canapéer.
     
  • Edamer
    Smak: Ren, syrlig og aromatisk.
    Fettinnhold: 27%
    Bruksområde: Pålegg, salater, ostefat og varme retter.
     
  • Geitost (geitmelk og kumelk)
    Smak: Syrlig med mild geitsmak.
    Fettinnhold: 26%
    Bruksområde: Pålegg, salater.
     
  • Gamalost - ekstra fast muggost laget av skummet syrnet melk
    Smak: Fyldig, skarp og appetittvekkende.
    Fettinnhold: 1%, i beger 3%
    Bruksområde: Pålegg.
     
  • Gräddost
    Smak: Mild naturell, eller med krydder.
    Fettinnhold: 38%
    Bruksområde: Pålegg, snacks, dessert, ostefat.
     
  • Feta - dansk feta av kumelk; gresk av får- og geitemelk
    Bruksområde: Salater, tilsetning i matretter, på brødskive med tomat og noen sorte oliven.
     
  • Gorgonzola - blåmuggost
    Smak: Skarp og krydret.
    Bruksområde: Ostefat, smakstilsetning i sauser/supper/ostekremer, dressinger/dipper, salater og pastaretter.
     
  • Jarlsberg
    Smak: Fyldig smak, litt søtlig og nøtteaktig. Finnes med og uten skorpe, og med lett røksmak.
    Fettinnhold: 27%
    Bruksområde: Ostefat, pålegg, i salater og varme retter.
     
  • Kesam - fersk ostemasse skilt ut av skummet kulturmelk
    Fettinnhold: 1%
    Bruksområde: Desserter, pålegg, baking, saus, dressing/dipp.
  • Kremost
    Smak: Forskjellige smaksvarianter.
    Fettinnhold: 28% i beger, 33% i helvekt
    Bruksområde: Ostekremer, ostekaker, sauser, supper, dressinger, pålegg.

  • Norbo
    Smak: Mild, aromatisk og svakt syrlig høvelost.
    Fettinnhold: 28%
    Bruksområde: Pålegg, ostefat.
     
  • Normanna - halvbløt blåmuggost
    Smak: Aromatisk og karakteristisk smak.
    Fettinnhold: 28%
    Bruksområde: Pålegg, snacks, ostefat, dressinger/dipper, supper, sauser. ostekremer.
     
  • Norvegia
    Smak: Mild, aromatisk og svakt syrlig.
    Fettinnhold: 27%
    Bruksområde: Pålegg, salater, matlaging, for eksempel pizza, paier og andre varme retter.
     
  • Norzola - skjærbar blåmuggost
    Smak: Fyldig, aromatisk og karakteristisk smak.
    Fettinnhold: 35%
    Bruksområde: Pålegg, snacks, ostefat, dressinger/dipper, supper, sauser. ostekremer.
     
  • Nøkkel
    Smak: Noe syrlig med en tydelig kryddersmak av spisskum og nellik.
    Fettinnhold: 27%
    Bruksområde: Pålegg, salater, varme ostesmørebrød, ostepaier, etc.
     
  • Parmesan
    Smak: Smakhever så å si alle retter, særlig pastaretter.
    Bruksområde: Gryter, supper og sauser, tilbehør til pastaretter/gryter/supper, forrett med for eksempel spekeskinke og melon.
     
  • Port Salut
    Smak: Aromatisk og litt skarp.
    Fettinnhold: 24%
    Bruksområde: Pålegg, canapéer, ostefat og raclette.
     
  • Pultost - modnet ostemasse (hedemarktypen er noe tørrere enn Løitens)
    Fettinnhold: 1%
    Bruksområde: Pålegg, med kokte/bakte poteter.
     
  • Ridder
    Smak: Aromatisk, pikant og kan bli forholdsvis skarp.
    Fettinnhold:38%
    Bruksområde: Pålegg, ostefat, enkel dessert med eller uten frukt.
     
  • Royal Blue - bløt blåmuggost
    Smak: Fyldig, aromatisk og karakteristisk smak.
    Fettinnhold: 44%
    Bruksområde: Ostefat, dessert, snacks.
     
  • Saint Paulin
    Smak: Mild, aromatisk og svakt syrlig.
    Fettinnhold: 28%
    Bruksområde: Dessertost og ostefat.
     
  • Snøfrisk - bløt, umodnet hvit kremost (80% geitmelk, 20% kufløte)
    Smak:. Naturell, Einerbær og dill.
    Fettinnhold: 25%
    Bruksområde: Pålegg, sauser, supper, ostekremer, dipper, ostekaker, ostefat.
     
  • Sveitser
    Smak: Fyldig, søtlig og nøtteaktig smak.
    Fettinnhold: 27%
    Bruksområde: Pålegg, ostefat, varme retter som fondue, raclette, suffléer osv.
     
  • Taffel
    Smak: Forholdsvis mild, avhengig av type og smakstillsetning.
    Fettinnhold: 25%
    Bruksområde: Pålegg, snacks og salater.
     
  • Vellagrede hvite oster (lagret 9-15 mnd)
    Smak: Fyldig, men ikke skarp.
    Fettinnhold: 27%, nøkkel 17%
    Bruksområde: Pålegg, salater, snacks, ostefat og i varme retter.

Byens-kjøttmester_sort_ORIGINAL-logo.png

 

 

hverdagsokonomi_logo.jpg

Vi_kan_fisk_72.jpg

Trumf