basilikum_1.jpg

 

Alt om Timian

 

Timian er en gruppe aromatiske krydderurt-arter som kan bli opptil 40 cm høye og er hjemmehørende i Europa, Nord-Afrika og Asia.

Egypterne brukte oljen av denne urten til balsamering. Grekerne brukte den i badene sine og som røkelse, mens romerne renset luften i rommene med den.

Kvalitet
Bladene er små og grønne. Den er eviggrønn og flerårig.
 
Næringsinnhold
Den har sterke antiseptiske egenskaper.
 
Bruksområder
Timian er en av hovedingrediensene til ”bouquet garni” og er fabelaktig til lam og svinekjøtt. Kan brukes til både kjøtt og fisk. Brukes svært mye til retter med tomat og er meget god i ertesuppe, potet- og kålrotstappe. Bruk timian alene eller sammen med andre friske krydderurter til sauser, supper, kjøttdeig, gryteretter, kjøtt (vilt, lam, svine, okse), marinader, pastasauser, fisk, eggretter, poteter, sopp, tomatretter.
 
Tilberedning
Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bak tomater i ovnen med olivenolje, timian, salt og pepper.

sitronmelisse_1.jpg

Alt om Sitronmelisse

Sitronmelisse er en typisk middelhavsplante med en syrlig duft. Den finnes i mange hager, hvor den også har en tiltrekkende virkning på bier – på gresk betyr melissa «honningbie». Den har en mild smak av sitron (Wikipedia).

Grekerne brukte den som medisin for mer enn 2000 år siden. Slektsnavnet "melissa" kommer fra det greske ordet for bie, og grekerne trodde at dersom de la sitronmelissekvaster i en tom bikube, tiltrakk de seg en bisverm. Hvis man plantet den ved siden av en bikube, ville de aldri forsvinne.

Kvalitet
Den smaker og lukter svakt sitron. Bladene er ovale, tannete og lett rynkete.
 
Næringsinnhold
Sitronmelisse sies å lindre hodepine og gi god hukommelse. Drikkes sitronmelissete etter måltidet, kan den være fin for fordøyelsen og hjelper mot for mye luft i magen.
 
Bruksområder
Brukes veldig mye til desserter til pynt eller til marinader. Finhakkete, friske blad er fine i salater, hvit saus til fisk, majones, til sursild, fjærkre og svin. Bruk dessuten sitronmelisse i fruktsalater, gelé, vaniljepudding, fruktdrikker og i vin og brennevin.
 
Tilberedning
Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. De må aldri kokes, da smaker de nærmest som utvasket kålrot, og den brukes som oftest hel. Lag en fruktsalat og ha i sitronmelisse som vil sette en frisk smak på salaten.

salvie_1.jpg

Alt om Salvie

Salvie har en lett bitter, kraftig krydret smak. Det er de unge, grågrønne bladene som brukes som krydderurt.

Navnet betyr "jeg redder" eller "jeg leger". Den har nemlig hatt en høy stjerne innen medisinen

Kvalitet
Man bruker de eviggrønne, grove, tynne og ovale bladene som er meget aromatiske.
 
Næringsinnhold
Den har mye C-vitamin. Som uttrekk til te er salvie et førsteklasses middel mot forkjølelse. En bør ikke spise/drikke store mengder salvie over lang tid. Gravide og ammende bør unngå salvie.
 
Bruksområder
Bruk salvie med forsiktighet. Den gir en nydelig smak og bidrar til å fordøye fet mat. Bruk salvieblad sammen med løk i fyll i fjærkre. Kok dem ellers sammen med fett kjøtt som svin, gås - og ha salvie i pølsene. Salvie er antiseptisk og dreper eventuelle bakterier i kjøtt når den får koke med. Bruk den til urteolje eller eddik. Hele stilker og blader kan blandes sammen med olje eller eddik. Da får vi nydelig urteolje eller urteeddikk. Den er god i vegetarmat. Meget god til både fisk og kjøtt.
 
Tilberedning
Knip av de ytterste bladene først. De brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bank ut små schnitzler av kalveplomme og bruk et grillspyd til å sette på en skive parmaskinke og et salvieblad. Dette er en klassisk italiensk rett som heter saltimbuco. Brun schnitzelene i panne og kok den ut med hvitvin.

rosmarin_1.jpg

 

Alt om Rosmarin

Det gamle latinske navnet, Rosmarinus, betyr "havets dugg".

Rosmarin er dypt forankret i myter, magi og folkemedisin. Det fortelles at de blå blomstene opprinnelig var hvite. Da Josef, Maria og Jesus flyktet til Egypt, måtte Maria gjemme seg bak en busk. Hun la kappen sin over den, og da hun reiste seg og fjernet kappen, ble blomstene blå til ære for henne. Beretningen om at rosmarin lever i 33 år, like lenge som Jesus levde, knytter seg også til kristentroen.

Kvalitet
Den har nåleformede, mørkegrønne blad. Frisk rosmarin er en smaksterk krydderart med nåletrelignende smak som bør brukes med litt forsiktighet i begynnelsen.
 
Næringsinnhold
Rosmarin inneholder eteriske oljer som har soppdrepende og bakteriebekjempende egenskaper. Den sies å hjelpe mot hodepine og dårlig ånde samt er appetittøkende og krampeløsende. Gravide bør bare spise rosmarin eller drikke uttrekk av den i mindre porsjoner i kortere perioder.
 
Bruksområder
Er svært godt til lam, kalv, svin, kylling, fisk, vilt, gryteretter, ris- og tomatretter og bakverk. Kan brukes til dessert i form av rosmarinis/ sorbet. Legg stengler på grillglørne før en griller. Er en svært sterktsmakende urt, derfor må du ikke bruke for mye.
 
Tilberedning
Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket med kniv eller klippet med saks. Bruk ikke stilken.

oregano_1.jpg

Om Oregano

Ordet oregano stammer fra det greske ordet "oros" som betyr fjell, og "ganos", som betyr glede og skjønnhet.

Rett oversatt blir det da "Fjellets glede". I Hellas veves den inn i kronene som brudeparet bærer.

Kvalitet
Den er grønn og frisk.
 
Næringsinnhold
Dette er en av de mest antiseptiske plantene. Virker stimulerende og desinfiserende på mage- og tarmkanal, er hostestillende og almen styrkende for syke barn. Den virker krampeløsende og smertelindrende.
 
Bruksområder
Den passer godt som krydder til pizza, kjøtt og tomatretter, og til grønnsaker, pasta, egg og ost. Fyll høns med bergmynte og brødsmuler og gni steikekjøtt inn med den.
 
Tilberedning
Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. I kokte retter bør oregano tilsettes rett før servering ettersom koking ødelegger smaken og fargen.

mynte_1.jpg

Om Mynte

Det finnes mange arter i store deler av verden.

Mynte er blitt dyrket for sine legende egenskaper siden ca. 1000 f. Kr. Japanerne har dyrket den for å utvinne mentol i mer enn 2000 år.

Kvalitet
Bladene er dunete, avlange, skarpt taggete og grå- grønne.
 
Næringsinnhold
Den er beroligende og antisepisk. Gravide bør bare spise eller drikke mat og drikkevarer av peppermynte i mindre porsjoner i kortere perioder.
 
Bruksområder
Peppermyntete og myntesaus er vel kjent sammen med fisk, kylling, kjøtt (spesielt svinekjøtt). Mynte blir vel mest brukt sammen med desserter. Brukes både til pynt og til smak. Mynte er velsmakende sammen med svinekjøtt. Kan brukes til å lage mynteolje og myntegelé som engelskmennene bruker til lam.
 
Tilberedning
Peppermyntete og myntesaus er vel kjent sammen med fisk, kylling, kjøtt (spesielt svinekjøtt). Mynte blir vel mest brukt sammen med desserter. Brukes både til pynt og til smak. Mynte er velsmakende sammen med svinekjøtt. Kan brukes til å lage mynteolje og myntegelé som engelskmennene bruker til lam.

Merian_1.jpg

 

Alt om Merian

Merian er i nær slekt med oregano.

Med sterk lukt og smak blri den lett for dominerende, og bør derfor brukes i små mengder. Det er vanlig å bruke merian både frisk og tørket. Merian og gresk oregano regnes for å være de beste å bruke som krydder.
 

Kvalitet
Smaken er søtere og mer krydret enn hos oregano. De tett grupperte bladene er små og grønne. Pottene skal ha fuktig jord, og planten skal være frisk uten gule blad. Lave planter er beste kjøp, da de har vektsmuligheter.
 
Næringsinnhold
Bladene inneholder A-vitamin, og merian er sammen med oregano regnet som de mest antiseptiske plantene. Urten virker krampeløsende og smertelindrende.
 
Bruksområder
Denne urten er god å bruke i salater, salsa, relish, sauser, til kjøtt, kylling, ost, sammen med tomat, egg og fisk, blodmat, spaghetti og pizza.. I varme retter tilsettes merian like før servering. Stilker som legges på grillkullene gir maten en mild fin smak.
 
Tilberedning
Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. Fres friske maiskorn i olje med løk, hvitløk, chili og rød paprika, ha på kyllingkraft og kok i 20 minutter. Før servering has i masse frisk hakket merian, og du har et godt tilbehør til grillet kylling.

lopstikke_1.jpg

Alt om Løpstikke

Løpstikke ble brukt av de gamle grekerne, som tygget frøene for å få bedre fordøyelse og mindre luft i magen.

Kvalitet
Smaken minner om selleri. Bladene er store, dypt flikete og stortannete. De er mørkegrønne.
 
Næringsinnhold
NB! Gravide og mennesker med nyreproblemer bør ikke bruke denne urten.
 
Bruksområder
Brukes i supper, gryteretter og buljonger. Bruk bladene i salat og lag olje av urten.
 
Tilberedning
Knip de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket.

koriander_1.jpg

Alt om Koriander

Koriander er blitt dyrket i over 3000 år.

Urten er nevnt i Det gamle testamente: "Da Israels barn vendte tilbake til sitt hjemland etter slaveriet i Egypt, spiste de mannaen i villmarken, og mannaen var korianderfrø". Kineserne trodde at koriander gjorde en udødelig, og i middelalderen ble den brukt som afrodisiakum i kjærlighetsbrygg.

Kvalitet
Smaken er skarpt jordaktig. Den har tannete nedre blad og et finskåret øvre bladverk.
 
Næringsinnhold
Koriander er bra for fordøyelsen. Den demper oppblåsthet og luft i magen, og lindrer migrene.
 
Bruksområder
Bladene kan brukes til gryteretter, grønnsaksretter, salater, sauser, kylling, fiskeretter, karryretter og salsa. De kan også brukes i urteolje og urteblandinger. Er svært god til kylling. Ingrediens i Guacamole og Ratatoille. Vi anbefaler at du halvblander med persille de første gangene den brukes i maten.
 
Tilberedning
Hele planten brukes hel eller opphakket. Kutt rødløk, tomater og litt chili i terninger, og bland sammen med litt olje, limesaft og frisk hakket koriander, og du har en enkel, men god salsa.

kjorvel_1.jpg

Alt om Kjørvel

Kjørvel er grunnstammen i det franskmennene kaller "fines herbs" eller kryddergrønt.

Kvalitet
Kjørvel har en delikat smak som minner litt om persille og anis. Bladene minner om persille, men både bladene og stilkene er litt hårete.
 
Næringsinnhold
Den er rik på A- og C-vitamin, jern og kalsium. Bladene kan trekkes til te som stimulerer fordøyelsen og lindrer kretsløpforstyrrelser, leverplager og kronisk slimhinnebetennelse.
 
Bruksområder
Bladene brukes som pynt til supper, forretter, salater og andre retter. Stilken og bladene kan du bruke i urteolje. Kjørvel kan brukes til det meste. Bruk rikelig med blad av hagekjørvel i salater, supper, sauser, til grønnsaker, kylling, hvit fisk og retter av egg. Tilsett nyhakkete blad rett før kjelen blir tatt av varmen for å unngå at smaken tynnes ut. I små mengder forsterker den smaken på andre krydderplanter.
 
Tilberedning
Knip av de ytterste bladene først. Bladene brukes hele eller opphakket. Lag en kremsaus av fløte, kyllingkraft/fiskekraft, og kjør den på blender med kjørvel like før servering. Dette blir en god saus til kylling eller fisk. Kjørvel skal ikke kokes (i hvert fall ikke lenge), og brukes først og fremst som smakstilsetning.

karse_1.jpg

Alt om Karse

Karse er beslektet med den akvatiske brønnkarsen, og har en pepperaktig, god duft og smak.


Kvalitet
Brønnkarse har mørkegrønne, runde blader. Hagekarse er lav med små, grønne blader med tynn stilk. De smaker pikant av pepper og sennep. Hagekarse har sterkest smak.
 
Næringsinnhold
Karse er meget næringsrik. Den inneholder A- og C-vitamin samt jern og andre mineraler.
 
Bruksområder
Den brukes som krydder i sauser og supper, og fremfor alt til garnityr til varmretter og smørbrød.
 
Tilberedning
Blader og stilk kan brukes. Lag en majones av eggeplommer, sennep, limesaft, salt, pepper og olje, og tilsett karse. La den stå kjølig noen timer og du har en god dressing til grillet fisk og kjøtt.

estragon_1.jpg

Alt om Estragon

I oldtiden var blandingen av saften fra estragon og fennikel en yndet drikk blant kongene i India.

Kvalitet 
Estragon er en aristokratisk krydderplante med en kraftig og særegen smak, litt bitter og pepperlignende med anisundertone. Bladene er smale og spisse. Næringsinnhold Estragon inneholder A- og C-vitamin, jod og andre mineraler.

Bruksområder
Det er de friske bladene som har den beste smaken, og den virker både appetittvekkende og gir god smak til mange retter som kylling, kalv og fisk, fylte tomater, risretter og til salatdressinger. Gni estragon inn i stekt kylling eller bland estragon i fyllet du skal ha inn i kylling. Ha dessuten gjerne litt estragon i avokadofyll, majones til fiskeretter, salatdressinger, lette supper, på tomater, i omeletter og i eggerøre. Den er selvfølgelig en viktig ingrediens i bearnaise- og hollandaisesaus. Bruk hele stilker med blad i eddik og olje.

Tilberedning
Knip de ytterste bladene først. Bladene raspes av stilken og brukes hele eller opphakket, stilken brukes ikke. Estragon oppbevares best nedlagt på eddik. Lag en dressing av crème fraiche, limesaft, estragoneddik, frisk estragon, salt, pepper og litt majones, så har du en fin sommerdressing til salater og grillet fisk.

dill_1.jpg

Alt om Dill

Man mener at dill har norsk opprinnelse og kommer fra det norrøne ordet "dilla" eller "dylle".

Begge ordene betyr å berolige. Dette har en sammenheng med at te som er laget av dill har en positiv effekt mot søvnløshet.

Kvalitet
Bladene skal være grønne, friske og "fjæraktige" og dufte intenst.
 
Næringsinnhold
A- og C-vitamin og mineraler.
 
Bruksområder
Dill brukes som krydder til dryss på poteter, dillstuete poteter, til gravlaks, hvit saus, salater, supper, stuing, lammgryter, grønnsaker, risretter, fisk og skalldyr.
 
Tilberedning
Alt brukes oppdelt eller helt.

 karse_1.jpg

Alt om Basilikum

Basilikum omtales som "kongen" blant urtene.

Det hevdes at den vokste omkring Jesu grav etter oppstandelsen.

Kvalitet
Smaken er karakteristisk søtaktig og kraftig. Bladene er store, lett bøyde og svakt taggete. Det finnes mange forskjellige arter- mest grønne, men også med mørkt rødlilla blader.
 
Bruksområder
Brukes som dryss over salater og er meget godt sammen med hvitløk, f.eks pesto. Basilikum egner seg godt i salater, tomatretter, sauser og dressinger, høns og kjøttgryter, fiskesupper, skalldyr og eggeretter. Den kan godt brukes til dessert. Basilikum virker krampeløsende og beroligende. Den fremmer også fordøyelsen.
 
Tilberedning
Bladene bør rives, ved hakking eller klipping kan smaken virke bitter. Basilikum får sterkere smak når den varmes opp. Resultatet blir best dersom du tilsetter basilikum mot slutten av tilberedningstiden.

Byens-kjøttmester_sort_ORIGINAL-logo.png

 

 

hverdagsokonomi_logo.jpg

Vi_kan_fisk_72.jpg

Trumf